Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Αυτή είναι η προσευχούλα που λέμε από την αρχή της χρονιάς με τα παιδιά, την ώρα που μαζευόμαστε στη παρεούλα. Όταν σήμερα, για πρώτη φορά τα ρώτησα αν έχουν σκεφτεί τα λόγια της προσευχής, για λίγο σάστισαν. Αρχίσαμε λοιπόν να ερμηνεύουμε τι λέει ο Γιάννης Ρίτσος σ' αυτό το ποίημα. Ήταν τόσο όμορφα τα λόγια που άκουσα από τα παιδιά που εντυπωσιάστηκα, γιατί πραγματικά ενώ δεν είχαν αναρωτηθεί ποτέ, ήξεραν κατά βάθος ότι αυτή είναι μια παράκληση στο Θεό για "όλα τα παιδιά του κόσμου" όπως μου είπαν. Όταν τελειώνοντας την ανάλυση ρώτησα: " Γιατί να ντρεπόμαστε όταν είμαστε εμείς χαρούμενοι;" Και η αποστομοτική απάντηση της μικρής Βάλιας ήταν "γιατί δεν έχουν όλα τα παιδάκια, αυτά που έχουμε εμείς". Ήταν η πιο κατάλληλη δήλωση, για να μιλήσουμε για Τα Δικαιώματα Των Παιδιών.



 


Φέτος η UNICEF γιορτάζει τα 25 χρόνια από τότε που όλοι οι άνθρωποι δεσμεύτηκαν να προστατεύουν τα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Με το Πρόγραμμα : "Σχολεία Υπερασπιστές Των Παιδιών 2014-2015" στο οποίο συμμετέχουμε, έχουμε σαν στόχο να βοηθήσουμε το έργο της UNICEF ευαισθητοποιώντας τα παιδιά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνομήλικοί τους στον πλανήτη και να μάθουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Ρωτήσαμε τα παιδιά εάν γνώριζαν αυτό το σήμα που δείχνει μια ανθρώπινη φιγούρα να κρατά ένα μωρό και κάποια είπαν ότι το είχαν ξαναδεί κι άλλα όχι. Εξηγήσαμε τι είναι αυτή η ομάδα και τι κάνει για να βοηθήσει. Αφού παρατήρησαν το εποπτικό υλικό και απάντησαν στο τι μπορεί να λείπει από κάποια παιδιά, θυμίζοντας και τα λόγια της προσευχής, καταλήξαμε σε 10 βασικά δικαιώματα που πρέπει τα παιδιά να έχουν, γιατί όπως λέει και η λέξη: "Είναι δίκαιο" Λευτέρης, 5 1/2 χρονών. 


Για να μπορέσει κάθε δικαίωμα να γίνει πιο "απτό" παίξαμε ένα παιχνίδι με τα παιδιά, όπου κάθε ομάδα έπρεπε να προσπαθήσει να βρει μέσα στη τάξη, ένα αντικείμενο που ν' αναπαριστά ένα από τα δικαιώματά τους, έτσι όπως φαίνονται στην αφίσα μας. Κάθε ομάδα διάλεξε αυτό που πίστευε πιο εύκολα ότι θα βρει, και ξεκίνησαν. Πραγματικά σε κάποια απ' αυτά, η ευρηματικότητά τους ήταν το κάτι άλλο. 


Ο Δημήτρης έφερε να μας δείξει και την μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας που πάνω γράφει UNICEF.
Έτσι ενημερώθηκαν τα παιδιά, με ποιο τρόπο βοηθούν οι άνθρωποι αυτή την ομάδα για να μπορέσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους να συνεχίσουν το έργο τους. Τους αφήσαμε να σκεφτούν με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε κι εμείς να βοηθήσουμε απ' τη πλευρά μας και να πάρουμε μια απόφαση τις επόμενες μέρες. Κάποια παιδιά, επηρεάσμένα από τη μπλούζα του φίλου τους, επέμεναν να προσθέσουμε στον κατάλογο για τα δικαιώματα, οπωσδήποτε τα ΡΟΥΧΑ γιατί χωρίς αυτά "θα κρυώνουν τα παιδια" Γεωργία Μ. 51/2 χρονών. Ορίστε λοιπόν η δική μας απεικόνιση για τη Σύμβαση Των Δικαιωμάτων Των Παιδιών:


Συνεχίσαμε με την Ιστορία του Μπλουμ (από το υλικό που μας έστειλε η UNICEF), ενός μικρού πρόσφυγα που ο πόλεμος, ανάγκασε τη μαμά του κι εκείνον να φύγουν από τη χώρα τους και να δεχτούν τη βοήθεια της UNICEF για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους σε μια καινούργια πατρίδα. Ο Μπλουμ είναι ένα παιδάκι με σκουρόχρωμο δέρμα κι αυτό έκανε αίσθηση στα παιδιά που μεν δεν σχολίασαν κάτι αρνητικό αλλά το ανέφεραν ως κάτι διαφορετικό. Κι εμείς είμαστε διαφορετικοί στα εξωτερικά χαρακτηριστικά μας αλλά τόσο ίδιοι, αφού όλοι είμαστε άνθρωποι, έχουμε αισθήματα και έχουμε τα ίδια δικαιώματα.


Ζωγράφισαν το αγαπημένο τους σημείο στην ιστορία του μικρού Μπλουμ και σας παρουσιάζω τις δικές τους στιγμές...

















Η δραστηριότητα που έκλεισε την ημέρα αυτή, ήταν να διαλέξει πάλι κάθε ομάδα το δικαίωμα που επιθυμεί και να μας το παρουσιάσει με κάποιο τρόπο. Είτε με κίνηση, είτε με παντομίμα ή με όποιο τρόπο τους αρέσει αλλά χωρίς να μιλούν. Ήταν αρκετά καλές όλες οι ομάδες και μόνο μία χρειάστηκε λίγο τη δική μας βοήθεια. 

Πρώτα συζήτησαν και συνεργάστηκαν για να αποφασίσουν το δικαίωμα που θ' αναπαραστήσουν........




Κι έπειτα ανέλαβαν δράση!

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΠΙΤΙ


ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ


ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΓΕΙΑ


ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΑΓΗΤΟ


ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΌΝΟΜΑ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ


ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΓΑΠΗ


Η συνέχεια τις επόμενες μέρες.....

4 σχόλια:

  1. Υπέροχες δραστηριότητες!!! Να βρουν στην τάξη κάτι που αναπαριστά δικαίωμα!!! Καταπληκτικό!!!
    Και η παρουσίαση των δικαιωμάτων πολύ ευρυματική!!!
    Μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική δραστηριότητα! Συγκινήθηκα! Μακάρι να μπορούσαμε να εφαρμόζουμε τέτοιες ιδέες μαζί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοπελιά ζήλεψα τις δραστηριότητες που κάνατε. Μου έδωσες ιδέες. Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή