Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Tο γράμμα "O,o"

Τα γράμματα στα μάτια των παιδιών μοιάζουν με σχήματα. Έχοντας ασχοληθεί με τον κύκλο κι αφού τα παιδιά παρατήρησαν τα γράμματα της Αλφαβήτας που έχουμε στο τοίχο της τάξης μας, στάθηκαν όπως ήταν φυσικό, στο γράμμα Ο,ο. 



Παρακολουθήσαμε την οπτικοποιημένη ιστορία της Σοφίας Μαντούβαλου "Ένα γράμμα μια Ιστορία" και τον Ονειροπαρμένο Ορειβάτη, όπως μπορείτε να την παρακολουθήσετε κι εσείς :

                          

Ύστερα σχεδιάζοντας το Ο,ο πάνω σ΄ένα χαρτόνι παίξαμε το παιχνίδι "Βρες τη λέξη" όπου τα παιδιά βρίσκουν λέξεις από το συγκεκριμένο γράμμα. Συνηθίζουμε αυτή τη δραστηριότητα όταν ασχολούμαστε με την Γλώσσα, για την καλλιέργεια της φωνολογικής ενημερότητας. Σε πρώτο στάδιο, βρίσκουμε λέξεις που αρχίζουν από το συγκεκριμένο γράμμα και στη πορεία της σχολικής χρονιάς, γίνεται πολυπλοκότερο, ψάχνοντας λέξεις που το γράμμα να βρίσκεται μέσα ή στο τέλος τους.



Αναρτούμε την "αφίσα" του γράμματος πάνω από τη βιβλιοθήκη σε εμφανές σημείο κι έτσι τα παιδιά μπορούν με ευκολία ν' "ανατρέξουν" στο γράμμα όποτε θέλουν. Σαν πρώτη επαφή με τα γράμματα και το παιχνίδι λέξεων τα πήγαν αρκετά καλά και είμαστε σίγουροι ότι η εξέλιξή τους θα είναι εντυπωσιακή όσο περνάει ο καιρός. Σαν επέκταση της παραπάνω δραστηριότητας δόθηκε κι ένα φύλλο εργασίας για εμπέδωση. Περισσότερες γλωσσικές δραστηριότητες θα δείτε στα επόμενα γραμματάκια .....






Το φύλλο εργασίας ανήκει στο συγκεκριμένο βιβλίο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου