Επόμενη αποστολή στην πλατφόρμα του Out of Eden είναι να γίνουμε δημοσιογράφοι και να πάρουμε συνέντευξη από έναν άνθρωπο που μένει στη γειτονιά μας πάνω από 20 χρόνια, για να μάθουμε πως ήταν τότε και να την συγκρίνουμε με το σήμερα. Όμως ξέρουμε πραγματικά τι σημαίνει δημοσιογράφος και τι δουλειά κάνει ακριβώς; Ρώτησα τους μικρούς μου μαθητές και μπορείτε να δείτε τι απάντησαν στο παρακάτω ιστόγραμμα.
Διαπίστωσα λοιπόν κι εγώ, όπως κι εσείς, ότι τα παιδιά έχουν ή λανθασμένη αίσθηση για το τι δουλειά κάνει ο δημοσιογράφος ή συγκεχυμένη. Παίρνοντας λοιπόν το μικρόφωνο άρχισα να τους κάνω ερωτήσεις για πράγματα που τους αρέσουν όπως το αγαπημένο τους χρώμα, το πιο λατρεμένο παιχνίδι κλπ. Αφού έκανα αρκετές ερωτήσεις στα περισσότερα παιδιά τους είπα: "Τελικά τι νομίζετε ότι κάνει ένας δημοσιογράφος"; "Ρωτάει" "Γιατί ρωτάει"; "Για να μάθει κάτι από το πρόσωπο που απαντάει". Η μικρή Μυρτώ είχε ήδη αντιληφθεί τον πραγματικό σκοπό αυτού του επαγγέλματος. Φυσικά παρότρυνα τα παιδιά να παίξουν ένα παιχνίδι ρόλων ώστε να μπουν στη θέση του δημοσιογράφου αλλά και του συνεντευξιαζόμενου!
Για καλή μας τύχη, ο αγαπητός μας Paul Salopek μας επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη καθώς σαν αληθινός δημοσιογράφος μοιράστηκε μαζί μας όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να πάρουμε μια καλή συνέντευξη, μέσα από ένα ηχητικό μήνυμα που μας έστειλε! Μας είπε ότι ένας καλός δημοσιογράφος Α. Πρέπει να παίρνει την γνώμη πολλών ανθρώπων πάνω στο θέμα που θέλει να ασχοληθεί Β. Να κάνει ανοιχτές ερωτήσεις δηλαδή να μην έχουν την απάντηση ''ναι'' ή ''όχι'' και Γ. Να ξέρουμε πότε να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε αυτόν που ρωτάμε να απαντήσει με το δικό του ρυθμό γιατί τότε έρχεται η καλύτερη απάντηση.
Αυτή είναι η αξιολάτρευτη κυρία Μαριάννα, την οποία ευχαριστούμε θερμά που δέχτηκε την πρόσκλησή μας, να έρθει στο νηπιαγωγείο μας για να μας μιλήσει για τη γειτονιά μας τη Νίκαια αφού μένει εδώ τα τελευταία 55 χρόνια. Αφού μας αφηγήθηκε μια καταπληκτική αληθινή ιστορία, τα παιδιά πήραν το ρόλο του δημοσιογράφου και τη ρωτούσαν γι' αυτά που άκουσαν και ό,τι άλλο τους ενδιέφερε. Έκαναν πολύ καλή δουλειά αλλά και 'λάθη' που τα εντοπίσαμε αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Δείτε τους μικρούς δημοσιογράφους επί το έργο!
Παρακάτω εντοπίσαμε και κάποια "λάθη" που τα συζητήσαμε με τα παιδιά, όπως:
Το μικρόφωνο δεν έχει δοθεί για να μιλήσει η Κυρία Μαριάννα έχει μείνει στα πόδια της μικρής δημοσιογράφου.
Κι εδώ το μικρόφωνο δεν είναι πολύ κοντά στο στόμα του συνεντευξιαζόμενου.
Η στάση του σώματος δεν είναι σωστή.
Εδώ δεν είναι σωστή η στάση του σώματος αλλά και ο δημοσιογράφος δείχνεισαν να μην δίνει προσοχή σε αυτά που ακούει καθώς κοιτάζει το μικρόφωνο.
Πέρα λοιπόν από τις πολύτιμες συμβουλές του φίλου μας Paul Salopek προσθέσαμε κι εμείς τις δικές μας και είπαμε ότι είναι σημαντικό να στρέφουμε το σώμα μας προς το άτομο που του παίρνουμε μια συνέντευξη, ότι πρέπει να το κοιτάμε στα μάτια την ώρα που μιλά και τέλος να μη δείχνουμε ότι βαριόμαστε με το να κοιτάμε κάτι άλλο. Με όλες αυτές τις συμβουλές ετοιμαστήκαμε για να γράψουμε την ιστορία όσο πιο πιστά γινόταν σε αυτά που ακούσαμε. Η ιστορία ολοκληρώθηκε και τα παιδιά ανέλαβαν να τη ζωγραφίσουν.
Η ιδέα να παρουσιάσουμε την ιστορία της γειτονιάς μας σαν κόμικ ήταν δική μου αλλά τα παιδιά ξετρελάθηκαν που χρησιμοποίησα όλα αυτά τα γλυκά και αστεία ανθρωπάκια για να τη συνοδεύσουν. Τα ανθρωπάκια μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Εκτός από τις ζωγραφιές των παιδιών χρησιμοποίησα και φωτογραφίες που αξιοποιήθηκαν στο προηγούμενο βήμα του προγράμματος καθώς και μια καταπληκτική που βρήκα στο διαδίκτυο και την παραθέτω εδώ, από την Πανελλήνια Ένωση Εφέσιων για το πως ήταν ένα σημείο της γειτονιάς μας παλιά επιβεβαιώνοντας έτσι και τα λεγόμενα της κυρίας Μαριάννας.
Μπορείτε να δείτε και εσείς την ιστορία μας. Ελπίζουμε να σας αρέσει!
ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
http://www.gograph.com/vector-clip-art/blond.html
http://www.thetoc.gr/media/article
http://www.protothema.gr/greece/article
http://www.iphicratisamyras.com
http://gr.depositphotos.com/7629992/stock-photo-businessman-protecting-his-briefcase.html
http://www.kerdos.gr/
http://grekamag.gr/316/
http://www.taxydromos.gr/search.php?keyword=%20%CE%95%CE%9B.%CE%A4%CE%91
Απλά υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφή