Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Out of Eden Learn - Βήμα 1ο : Getting started Ας ξεκινήσουμε

Πρώτη και σημαντική δουλειά για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, ήταν να βρούμε ένα όνομα για την ομάδα μας όχι τυχαία αλλά που να έχει νόημα για μας. Όπως ήταν φυσικό ζητήσαμε από τα παιδιά να σκεφτούν κάτι που να τους αρέσει και να κάνουν τις προτάσεις τους. Όλες οι προτιμήσεις τους κατεγράφησαν και για να υπάρξει δίκαιο αποτέλεσμα, τους ζητήσαμε να ψηφίσουν ποιο επιθυμούσαν να επικρατήσει. Όπως φαίνεται στην εικόνα, επικράτησαν Τα Δελφίνια κι έτσι η ομάδα μας από δω και πέρα θα ονομάζεται 'The Dolphins'. 
Κι αφού έπρεπε να έχουμε κι ένα έμβλημα για το άβαταρ που διαλέξαμε, βρήκαμε σχέδια από δελφίνια στο διαδίκτυο, τα χρωματίσαμε και τα κόψαμε με σκοπό να φτιάξουμε ένα κολάζ για την αφίσα μας!







Τα παιδιά είχαν την ιδέα να βάλουν και το όνομά τους γραμμένο στα Ελληνικά για να δει ο Πωλ πως είναι τα Ελληνικά γράμματα. Η Νικολέττα μάλιστα πρότεινε την επόμενη φορά να τα γράψουμε στα αγγλικά για να τα καταλάβει καλύτερα! Η πρώτη προσπάθεια, να συνδεθούν οι ζωές μας με τις ζωές άλλων ανθρώπων, ξεκίνησε χωρίς καν να το γνωρίζουν, μέσα από την ιδέα της μικρής μου μαθήτριας!!
Εδώ τα παιδιά συνθέτουν την αφίσα με το άβαταρ της ομάδας μας.







"Διαλέξαμε ως άβαταρ 'Τα Δελφίνια' γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε έξυπνοι, παιχνιδιάρηδες και λατρεύουμε το κολύμπι όπως αυτά τ' αξιαγάπητα πλάσματα" είπαν τα παιδιά για να αιτιολογήσουν την επιλογή τους.
Σε αυτή τη πρώτη αποστολή έπρεπε να παρακολουθήσουμε αυτό το βίντεο από τον Paul Salopek καθώς και να διαβάσουμε ένα άρθρο που έχει γράψει σχετικά με το ρόλο των παπουτσιών στη σημερινή κοινωνία σε σχέση με τα παπούτσια που συνάντησε να φορούν στην Αιθιοπία (το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ). Το βίντεο αλλά και το άρθρο μεταφράστηκαν στα παιδιά και η γλώσσα προσαρμόστηκε ώστε να είναι κατάλληλη για την ηλικία τους ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό το τι ήθελε να πει ο δημοσιογράφος.

Η συζήτηση με τα παιδιά ώστε να εκφράσουν αβίαστα τις ιδέες και τις σκέψεις κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους καθώς προσπαθούσα να εκμαιεύσω και την αιτιολόγησή της. Η πρώτη ερώτησή μου ήταν:
Τι βρήκατε ενδιαφέρον από αυτά που βλέπει στο ταξίδι του ο Πωλ;
Μου άρεσε που ακουγόταν τα βήματά του. Γιατί το λες αυτό; Γιατί έτσι κάνουν όταν πατάνε πάνω σε πέτρες και χώματα,Γιωργία. 
Μου άρεσε που είδε μια χελώνα, Σπύρος
Εμένα μου άρεσε το σήμα στα παπούτσια Γιατί; Είναι ωραίο και παράξενο, Ναταλία 
Μου άρεσαν τα πόδια του, Αναστασία & Σμαράγδα Γιατί το λες αυτό; Επειδή δεν κουράζονται, Αναστασία
Μου άρεσε που είχαν όλοι τα ίδια παπούτσια Γιατί ήταν ίδια; Ναι απλά άλλο χρώμα, Αλκιβιάδης
Γιατί πιστεύετε ότι ο Πωλ κάνει αυτό το μεγάλο ταξίδι; 
Για να δει τα πάντα, Αλκιβιάδης
Κάνει ταξίδια για ν' ανακαλύψει πράγματα που δεν έχει ξαναδεί και δεν έχει ξαναγνωρίσει, Δημήτρης
Για να κατασκοπεύσει τον κόσμο, Αναστασία
Θέλει να δει αν οι άνρθωποι είναι χαρούμενοι, Νικολέττα
Όταν ρωτήθηκαν τα παιδιά αν βρίσκουν κάτι κοινό μεταξύ αυτών των δυο μηνυμάτων απάντησαν με μια φωνή 'Τα παπούτσια'. 
Ποια είδη παπουτσιών ξέρετε; 
Τακουνια, ποδοσφαιρικά, πέδιλα της θάλασσας, γόβες, σπορτέξ-αθλητικά, παπούτσια με ρόδες, παντόφλες, μπότες-μποτάκια, παπούτσια μπαλέτου, σαγιονάρες, παγοπέδιλα, παπούτσια του bowling, με χελωνονιτζάκια πάνω.
Αξιοποιώντας τη Ρουτίνα Σκέψης : The Explanation Game - Το Παιχνίδι των Εξηγήσεων, τα παιδιά μοιράστηκαν τις ιδέες τους στην ερώτηση :
"Εάν ήσουν ένα ζευγάρι από παπούτσια, τι παπούτσια θα ήθελες να ήσουν και γιατί;" Δείτε μερικές ευφάνταστες σκέψεις!
Σας παρουσιάζω και μια χρήση της εργαλειοθήκης διαλόγου, όπως αξιοποιήθηκε από τα παιδιά για να επικοινωνήσουμε με ένα σχολείο από την Καλιφόρνια όπου μας παρουσίασε το δικό του άβαταρ. Στην ανάρτησή του μας εξηγούσε ότι χρησιμοποιούν μια "ειρηνοποιό" πέτρα για να λύσουν τυχόν διαπληκτισμούς τους όταν παίζουν στην αυλή του σχολείου τους. Αξιοποιώντας τα σύμβολα, δείτε ένα δείγμα ανταλλαγής ιδεών, απόψεων και σκέψεων των παιδιών σχετικά με αυτή την ανάρτηση. 


Οι καταγραφές με τη χρήση της εργαλειοθήκης δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα με αυτή τη μορφή αλλά σαν σχόλια κάτω από την ανάρτηση του κάθε σχολείου. Η συγκεκριμένη που βλέπετε δημιουργήθηκε για την επίσημη παρουσίαση του Out of Eden Learn στις 2 Δεκεμβρίου 2015 στο Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου