Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΑ

Ένα αγαπημένο βιβλίο που κάθε χρόνο αγαπάμε στο νηπιαγωγείο να "διαβάζουμε" με τα παιδιά είναι :


Και λέω "διαβάζουμε" γιατί αυτή η ιστορία της τελίτσας είναι η καλύτερη για να τη ζωγραφίσεις!!! Μιλάει για το ταξίδι της:

Μια τελίτσα μια φορά , πατημασιά πατημασιά
περνάει δρόμους και βουνά
τη βλέπει ο ήλιος από ψηλά
και ποταμάκι την ξεδιψά.
Μια τελίτσα μια φορά, πατημασιά πατημασιά
 περνάει κάμπους και χωριά
πηδάει λουλούδια
παίζει και γελά
και πάλι στο σπίτι της γυρνά.

Από το μικρό κάδρο στο σπίτι της.......


μέχρι τα βουνά και τους κάμπους.........


τις λήμνες και τα χωριά.........




μέχρι τον ήλιο και τα σύννεφα......

(Μια ιδέα της Αγάπης Γαβαλά)

Η τελίτσα πάει ευθεία, κάθετα, ζιγκ-ζαγκ, καμπυλωτά, κυκλικά, φτιάχνει σκαλοπάτια να κατέβει, κάνει σαλίγκαρο και ένα σωρό διαδρομές για να φτάσει εκεί που θέλει !! Αποφασίσαμε να κάνουμε κι εμείς μερικές διαδρομές και να τις περπατίσουμε σαν την τελίτσα μας. Σχεδιάσαμε με τα παιδιά μια διαδρομή και να! Κοιτάξτε τι καλά που ισορροπήσαμε πάνω στα σκοινιά! 









Αφού την περπατήσαμε, κάθε παιδί αποφάσισε να φτιάξει τη δική του διαδρομή στο χαρτί όπως αυτό την θέλει : κάποιοι έτσι..



 

άλλοι έτσι...




Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι σχεδόν κανένα απ΄τα νήπια δεν επέλεξε την ευθεία και την κάθετη γραμμή αλλά κυρίως στάθηκαν στον κύκλο. Ίσως οι γραμμές που "κλείνουν" και γίνονται σχήματα προκαλούν περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών. Έτσι κι εμείς το "εκμεταλλευτήκαμε"! Ανακαλύψαμε τον Kandinsky με τους κύκλους του και τους χρωματίσαμε με τα πινέλα μας. Δείτε εδώ: 





 




Nα και η τελίτσα με τις διαδρομές της αναρτημένη στο τοίχο της τάξης μας






Η συνέχεια των γραμμών και των σχημάτων έρχεται......


5 σχόλια:

  1. Μπράβο !Πολύ όμορφη η δουλειά σας. Θα ήθελα μια χάρη. Επειδή ψάχνω καιρό τώρα το παραπάνω παραμύθι αλλά έχει εξαντληθεί από τον εκδότη, μήπως θα μπορούσες να το σκανάρεις και να μου το στείλεις στο e-mail μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Το βιβλίο το είχα δανειστεί κι εγώ από συνάδερφο οπότε δεν έχω δυνατότητα να σας το σκανάρω... δείτε μήπως υπάρχει "ξεχασμένο" σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα ή βιβλιοπωλείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ που μου απάντησες. Σκέφτομαι αύριο να πάω στον εκδ. οίκο μήπως υπάρχει κανένα από επιστροφή. Μου ξαναείχε συμβεί και τελικά είχα βρει ένα, συμπτωματικά; ήταν πάλι της Μαντούβαλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγγνώμη που δεν βγαίνουν τα στοιχεία μου αλλά δεν ξέρω πώς γίνεται να εμφανιστεί το όνομά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή