Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Κύκλος είναι και γυρίζει

Αναζητώντας στο διαδίκτυο πίνακες ζωγραφικής που να έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό το σχήμα του κύκλου, ανακάλυψα αρκετούς καλλιτέχνες εκτός απ' τον πιο γνωστό Wassily Kandinsky, που στα έργα τους χρησιμοποιούν τον κύκλο. Τα παιδιά παρατήρησαν προσεκτικά και εντόπισαν τον τρόπο που χρησιμοποιείται το σχήμα του κύκλου για να αναπαραστήσει ο ζωγράφος κάτι συγκεκριμένο ή αφηρημένο.
Έργα του Robert Delaunay
 
Joan Miro
 Bruce Gray
 Leanne Hudges
 Leanne Hudges
 Leanne Hudges
Leanne Hudges
        Άγνωστος καλλιτέχνης         Classe de la maestra valentina
Όλοι οι πίνακες ενθουσίασαν τα παιδιά αλλά επηρεασμένοι από την εποχή του φθινοπώρου αποφασίσαμε να γίνουμε κι εμείς μικροί καλλιτέχνες και να φτιάξουμε ένα τοπίο φθινοπωρινό γεμάτο κύκλους! Πιάσαμε δουλειά!! Μερικοί πήραν και κυκλικά αντικείμενα για "πετύχουν" καλύτερο αποτέλεσμα!






Οι πίνακες έγιναν φανταστικοί και η τάξη μας φωτίστηκε από χρώματα!
 
Είδαμε πως μπορούμε να "κόψουμε" τον κύκλο στη μέση σχηματίζοντας δυο ημικύκλια, σε 1/3 και 4/4 και προσπαθήσαμε να τα σχηματίσουμε μόνοι μας.  




Σκεφτήκαμε να παίξουμε με τα στεφάνια, να τα κυλήσουμε, να τα βάλουμε γύρω απ' τη μέση μας, να περάσουμε "μέσα" στο κύκλο και γύρω απ' αυτόν! Το καταευχαριστηθήκαμε!!
"Χούλα χουπ"

 "Κύκλος είναι και γυρίζει"


 


"Διαδρομές μέσα και γύρω απ' τα τον κύκλο"


 "Δυο δυο με τον κύκλο οδηγώ"



Ολοκληρώνοντας την ενασχόλησή μας με τον κύκλο σαν εμπέδωση επιλέξαμε να εντοπίσουν τα παιδιά όσα περισσότερα κυκλικά σχήματα μπορούν μέσα στον πολύπλοκο πίνακα του Joan Miro. 






 
Οι πίνακες όπως στολίστηκαν στο ταμπλό της τάξης μας!







Πηγές 
Διαδίκτυο

1 σχόλιο: