Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Το όνομά μου θα σου πω όπως εσύ έτσι κι εγώ!

Το όνομά μας αποτελεί το πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα του εαυτού μας. Στο νηπιαγωγείο αποτελεί αφετηρία κι αφορμή για δραστηριότητες με σκοπό την εξοικείωση αλλά και την πρώτη επαφή των παιδιών με τη γραφή. Έχοντας λοιπόν ετοιμάσει τα ονόματα των παιδιών σε καρτέλες που βρήκαμε από το καταπληκτικό http://www.sparklebox.co.uk, κάθε παιδί παρουσίασε στους συμμαθητές τους το όνομά του. Την αρχή έκανε η Ελένη, μια κουκλίτσα όπου παρακίνησε τα παιδιά να της κάνουν μια μικρή παρουσίαση και να πουν από ποιον το πήραν το όνομά τους π.χ απ' τη γιαγιά, τον παππού ή τη νονά.









Όταν όλοι είπαν τη δική τους μικρή ιστορία, μαζέψαμε τις καρτέλες και σκορπίσαμε τυχαία κάποιες στο πάτωμα. Όσων παιδιών τα ονόματα ήταν στο κάτω, τα προσκαλέσαμε να πάρουν τη καρτέλα που τους ανήκει όσο πιο γρήγορα μπορούσαν και πριν σταματήσει η μουσική. Πολύ εύκολα τα παιδιά αναγνώρισαν το δικό τους χρωματιστό μολύβι και όλα κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα πολύ πριν σταματήσει η μουσική.







Αφού κάθε παιδί τώρα κρατούσε το χρωματιστό του μολύβι, ηταν η κατάλληλη ευκαιρία να σχηματιστούν οι ομάδες βάσει του χρώματος που είχε η καρτέλα τους. Έτσι φτιάξαμε τη μπλε, τη πράσινη, τη κίτρινη, τη κόκκινη, τη πορτοκαλί, τη φούξια και τη μωβ ομάδα.





Χωριστήκαμε σε ομάδες ανάλογα με το χρώμα και ανακαλύψαμε ιστορίες για τα χρώματα αυτά αλλά και τα γράμματα του ονόματός μας. (Αγάπη Γαβαλά)




Στη συνέχεια με τυχαία σειρά, κάθε παιδί έβαζε τη καρτέλα μπροστά του και προσπαθούσε να σχηματίσει το όνομά του χρησιμοποιώντας καπάκια. Κάθε καπάκι είχε ένα γράμμα επάνω και έπρεπε τα μικρά μου να καταφέρουν να εντοπίσουν αυτά που χρειάζονται και να τα βάλουν στη σωστή σειρά. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν μεγάλος καθώς έπρεπε να ψάξουν ανάμεσα σε πολλά γράμματα για να βρουν αυτά που ανήκουν στο δικό τους όνομα. Με επιμονή αλλά και διάθεση να τα καταφέρουν, μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα με πολύ μικρές απώλειες για πρώτη φορά. Δείτε κι εσείς.






























Ολοκληρώσαμε με μια όμορφη και πολύχρωμη καταγραφή του ονόματός μας, πάνω σε ένα χαρτόνι όπου τα παιδιά βουτώντας το δάχτυλό τους στο χρώμα της αρεσκείας τους σχεδίασαν τα γράμματα που περιέχονται σ' αυτό! (Αγάπη Γαβαλά)







 









Πηγές:
http://www.sparklebox.co.uk/ Για τα χρωματιστά μολύβια
https://gr.pinterest.com/ Για το παιχνίδι με τα καπάκια 
https://www.pinterest.com/ Για τα ονόματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου