Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η κυρά Σαρακοστή είχε σήμερα την τιμητική της, που είναι έθιμο παλιό και την έφτιαχναν παλιά οι κυράδες, με αλεύρι και νερό! Τα παιδιά την παρατήρησαν και ερμηνεύσαμε τα περίεργα που έχει πάνω της: το σταυρό στο κεφάλι, την έλλειψη στόματος, τα δεμένα χέρια, τα φαγητά στη ποδιά της και φυσικά τα πόδια της. Εξηγήσαμε ότι χρησίμευε σαν ημερολόγιο για να φτάσουμε ως το Πάσχα κι όπως ήταν αναμενόμενο, τα παιδιά ζήτησαν να φτιάξουμε μία και για τη τάξη μας. Ορίστηκε από την ολομέλεια ότι κάθε Παρασκευή θα κόβει το πόδι της με κλήρωση ένα από τα παιδιά, για να υπάρχει διαφάνεια, αφού όλοι ήταν πρόθυμοι να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή.
Τη φτιάξαμε στο χαρτόνι για να χρησιμεύσει και ως πίνακας αναφοράς για το γράμμα Σ,σ,ς όπως συνηθίζουμε να κάνουμε όταν γνωρίζουμε τα γράμματα της άλφαβήτας. Έτσι για το Σ-σ κάναμε το διαχωρισμό του Κεφαλαίου με το πεζό και για το ς το τελικό που ακούγεται όταν το όνομα κάποιου είναι αντρικό! Συνεχίσαμε την φωνολογική επίγνωση του γράμματος και είπαμε να επιχειρήσουμε αυτή τη φορά, μια που οι ΦΩΝΟΥΛΕΣ του α, ε, ι, ο , ου , ήταν γνωστές από προηγούμενη δραστηριότητα, να τις "παντρέψουμε" με το γράμμα Σ. Έτσι λοιπόν δείξαμε στα παιδιά τι γίνεται όταν ένα γράμμα που δεν έχει δυνατή φωνή ενώνεται με ένα από αυτά που φωνάζουν δυνατά. 
  Σ + Α = ΣΑ
 Σ + Ε = ΣΕ
Σ + Ι = ΣΙ
 Σ + Ο = ΣΟ
     Σ + ΟΥ = ΣΟΥ
Κάθε φορά που σχηματίζαμε μια συλλαβή-εξηγήσαμε ότι έτσι λέγεται η ένωση των γραμμάτων-ζητούσαμε από τα παιδιά να σκεφτούν λέξεις από αυτή τη συλλαβή μόνο. Παρόλο που ήταν η πρώτη φορά που το δοκιμάσαμε, τα παιδιά τα πήγαν πολύ καλά και βρήκαν αρκετές λέξεις απ' όλες τις συλλαβές όπως θα δείτε στην ποδιά της κυρά Σαρακοστής!!
Στο τέλος της δραστηριότητας κάναμε εξάσκηση στη γραφή των γραμμάτων κι ακόμα δυο ασκήσεις αναγνώρισής τους, όπως φαίνεται στο φύλλο εργασίας.














ΠΗΓΕΣ; Η  εικόνα είναι από το διαδίκτυο και το φύλλο εργασίας είναι από το βιβλίο ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου