Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ένα όμορφο ποιηματάκι γραμμένο για παιδιά, ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο, που περιγράφει την ιστορία της 28ης Οκτωβρίου 1940, με πολύ όμορφο, παιδικό και ουσιαστικό τρόπο, ώστε τα παιδιά να μάθουν τι σημαίνει για την Ελλάδα αυτή η σημαντική μέρα.

Μία φορά κι έναν καιρό,
από αιώνες πριν θαρρώ,
σε μια γωνίτσα εδώ στη γη,
μια χώρα υπήρχε ζηλευτή.
Το όνομά της είναι Ελλάδα
κι έχει μεγάλη νοστιμάδα!
Πλατιά πολύ η αγκαλιά της,
σα λουκουμάκια τα νησιά της.

Η ομορφούλα η Ελλάδα
πως τρελαινόταν για βαρκάδα!
Στα θαλασσιά τα κύματά της,
ταξίδευαν τα όνειρά της.
Αλλά μια του Οκτώβρη μέρα,
από μια χώρα παραπέρα,
πολέμου άνεμος φυσάει
και την πορτούλα της χτυπάει.

- «Για πες Ελλάδα στα παιδιά σου
ν’ ανοίξουνε τα σύνορά σου,
γιατί έτσι κι άγρια φυσήξω,
γρήγορα θα σε κατακτήσω!».
Αμέσως σύννεφα βαριά,
γκρίζα, γεμάτα συμφορά,
σκεπάσανε τον ουρανό
και σπείρανε τον πανικό.


Μα της Ελλάδας τα παιδιά
έχουν ατρόμητη καρδιά
και στου πολέμου τη φοβέρα,
με μια φωνή είπαν: «ΑΕΡΑ!».
- «Τι πάθατε καλέ γειτόνοι;
Τι είναι αυτό που σας θυμώνει;
Θέλετε δάκρυα και πόνο;
Ο πόλεμος σκοτώνει μόνο!».

Δεν άκουσε όμως η Ιταλία
κι έτσι έγραψε η ιστορία,
πως νίκησε η φασολάδα
την τροφαντή μακαρονάδα!
«ΟΧΙ!», φωνάξαν οι φαντάροι,
«ο Ντούτσε δεν θα μας τουμπάρει!»
- «ΟΧΙ!», είπαν μάνες και παιδάκια.
- «ΟΧΙ!», είπαν και τα γαϊδουράκια!

Όλα αυτά έγιναν πριν χρόνια,
στης Πίνδου τα βουνά, με χιόνια.
Σήμερα Ελλάδα κι Ιταλία
έχουν αγάπη και φιλία.

Η Ειρήνη, σαν περιστεράκι,
βγαίνει ψηλά στο μπαλκονάκι
κι αντί για σφαίρες και για τρέλες,
κερνάει όλους καραμέλες!
Η Ιστορία δεν σταματάει,
σαν ποταμάκι να κυλάει,
μα στο μυαλό πρέπει να μένει
ό,τι εκείνη μας μαθαίνει.

Γι’ αυτό σας λέμε φωναχτά,
όλα του κόσμου τα παιδιά:
- «Ποτέ πια πόλεμος στ’ αλήθεια,
μα ούτε και στα παραμύθια!».



ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Επειδή η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου πέφτει Κυριακή φέτος κι αφού στη τάξη μας έχουμε δύο παιδιά με αυτό το όνομα, θεωρήσαμε καλό να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σημαντική αυτή γιορτή, τον Άγιο και τη ζωή του. Τους δείξαμε και μια πολύ όμορφη δουλειά που είχαμε κάνει με τα παδιά του περσινού τμήματος κι ενθουσιάστηκαν. Πρόκειται για μια κατασκευή προσωπογραφίας με τη μέθοδο του ψηφιδωτού. Εξηγήσαμε το τρόπο και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο που άρχισαν να λένε ότι θέλουν κι εκείνα να κάνουμε ένα ψηφιδωτό μαζί. Έδιναν ιδέες για την εικόνα που θέλουν περισσότερο: της Παναγίτσας, του Χριστού, του Αγ. Φανουρίου...ακούστηκαν πολλές απόψεις και σίγουρα θα το κάνουμε σύντομα...


ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΜΕ ΧΑΡΤΙ ΜΕΤΑΛΙΖΕ)



Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κατά τους χρόνους της βασιλείας του μεγάλου διώκτου των Χριστιανών Διοκλητιανού και Μαξιμιανού Ερκούλιου (284-305 μ.Χ). Καίσαρας της Μακεδονίας τοποθετήθηκε ο Μαξιμιανός Γαλέριος, ο οποίος εξαπέλυσε αληθινό πόλεμο εναντίον των Χριστιανών. Εκλεκτό μέλος της εκκλησίας των Θεσσαλονικέων ήταν και ο Άγιος Δημήτριος, ο οποίος προερχόταν από ευσεβείς και επιφανείς γονείς. Είχε δε προικισθεί από τον θεό με πολλά αγαθά και με πλήθος σωματικών και πνευματικών χαρισμάτων. Η φήμη του έφθασε μέχρι το βασιλιά Γαλέριο, ο οποίος εκτιμώντας τις αρετές του τον έκανε μέλος της Συγκλήτου της πόλεως και τον διόρισε στρατηγό όλης της Θεσσαλίας και ανθύπατο και αφέντη όλης της Ελλάδας. Ο Άγιος Δημήτριος, ως χριστιανός, κατηχούσε και δίδασκε με ιεραποστολικό ζήλο και με τη φωτεινή παρουσία του τους Θεσσαλονικείς, που τους κατέκλυσε η ειδωλολατρία, οδηγώντας τους προς τον Χριστό και την αλήθεια Του. Όταν πληροφορήθηκε ο Μαξιμιανός τη δραστηριότητα αυτή του Αγίου, διέταξε και τον έφεραν ενώπιόν του. Ο Άγιος ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Χριστό με συνέπεια να τον οδηγήσουν στη φυλακή, σ ‘ένα παλαιό δημόσιο λουτρό δίπλα στο στάδιο, όπου υπέστη πολλές κακουχίες και βασανιστήρια.
Κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων στο στάδιο, που διοργάνωναν οι βασιλείς για να διασκεδάζουν με τις θυσίες στα είδωλα, τις αιματοχυσίες και τους φόνους των ανθρώπων, ένας μαθητής του Αγίου Δημητρίου, ο Νέστορας, θέλοντας να δείξει τη δύναμη του αληθινού θεού πήγε στο λουτρό που ήταν φυλακισμένος ο Άγιος, πήρε την ευλογία και την ευχή του Αγίου, βγήκε στο στάδιο και με την επίκληση «Θεέ Δημητρίου βοήθει μοι!» νίκησε τον γιγαντόσωμο και ανίκητο Λυαίο
Το γεγονός αυτό προκάλεσε οργή στο βασιλιά, ο οποίος πρόσταξε τους στρατιώτες να πάνε εκεί που ήταν φυλακισμένος ο Άγιος και να τον φονεύσουν. Οι στρατιώτες τον ελόγχευσαν σε όλο του το σώμα μέχρι θανάτου. Κάποιοι ευλαβείς Χριστιανοί ήλθαν κρυφά στο λουτρό εκείνο και ενταφίασαν το λείψανο στο μέρος στο οποίο μαρτύρησε. Αργότερα στο σημείο αυτό κτίσθηκε ναΐσκος ο οποίος περιλαμβάνει και τον ιαματοφόρο τάφο του Αγίου.



Η ΜΗΛΙΑ

Η ΜΗΛΙΑ του Εμμανουήλ ΡοΪδη είναι ένα από τα κλασσικά έργα παιδικής λογοτεχνίας, ένα λαϊκό παραμύθι αγαπημένο που μου άρεσε πάντα ν' ακούω αυτή την εποχή. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά των λαϊκών μύθων αφού μιλά για την ηρωίδα που έχει καλοσύνη, αγάπη, ευγένεια και που στο τέλος το καλό που έχει κάνει της επιστρέφεται πίσω με τον καλύτερο τρόπο.


Η κουκλοθεατρική ομάδα της Παραμυθοχώρας, επισκέφτηκε το σχολείο μας και παρουσίασε τη παράσταση με τον ομώνυμο τίτλο. Μετά το τέλος ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι όπου τα παιδιά "ζωντάνεψαν" κι εκείνα, μερικές σκηνές του έργου που παρακολούθησαν. Σκηνές από τη παράσταση....





 


 

Κι από το θεατρικό παιχνίδι...


Μετά την παράσταση συζητήσαμε με τα παιδιά για το πόσο όμορφο είναι να κάνουμε πάντα το καλό και αυτό θα βρει τον τρόπο να γυρίσει πάλι σε μας... Όμορφα μηνύματα πέρασε στα παδιά η σημερινή παράσταση!!





ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΑΦΙΣΑ

Με μια πληθώρα φύλλων που τα παιδιά έκοψαν, σχεδίασαν τις λεπτομέρειές τους και διάλεξαν τα χρώματά τους, δεν μπορούσαμε να μην φτιάξουμε το δέντρο της τάξης μας σε μια τεράστια αφίσα για το ταμπλώ. Έτσι αξιοποιώντας τα φύλλα που ήδη είχαν κόψει, τ' απλώσαμε στο χώρο και κάθε ομάδα..


 

τα κατηγοροιοποίησε (Μαθηματικά) σύμφωνα με το χρώμα..


 
το μέγεθος......


 και το σχήμα.



Μετά την ολοκλήρωση αυτής της δραστηριότητας, ζωγράφισαμε (η νηπιαγωγός) ένα μεγάλο δέντρο και ζητήσαμε να αποφασίσουν τα παιδιά με ποιο τρόπο θα ήθελαν να κολλήσουν τα φύλλα. Αποφάσισαν όλες οι ομάδες, τα φύλλα να μπουν ανά μέγεθος και χρησιμοποιώντας την αφίσα σαν αφορμή για χωροθετικές δεξιότητες, "δουλέψαμε" με τα παιδιά τις έννοιες πάνω (στο δέντρο) και κάτω (από το δέντρο). 


 



 




Έτοιμη η αφίσα μας !!


Ολοκληρώσαμε αυτή την δημιουργική μέρα με Μουσικοκινητική, όπου ακούγοντας το μουσικό κομμάτι του Σταμάτη Σπανουδάκη "Φθινόπωρο" (Ακούστε το εδώ) οι ομάδες των παιδιών μεταμορφώθηκαν σε φύλλα πάνω στα δέντρα που ο αέρας τα κουνά και φυσώντας δυνατά τα ξεκολλά απ΄τα κλαδιά και τα κάνει να στροβιλίζονται και να πέφτουν κάτω στη γη...






Η σημερινή καλλιτεχνική μας διάθεση είχε και συνέχεια...το αγαπημένο τραγούδι των παιδιών για αυτή την εποχή είναι το "Φίνο Φθινοπωρινάκι" της Γωγώς Αγγελοπούλου που το βρήκαμε μέσα από το περιοδικό ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σκεφτήκαμε να το ζωγραφίσουμε και να το κάνουμε ταινία με τη βοήθεια του λογισμικού Movie Maker! Το λογισμικό είναι δύσκολο να δουλευτεί από τα παιδιά. Όμως αφού οι ζωγραφιές θα είναι δικές τους, θα χρειαστεί μόνο κάποιος (η νηπιαγωγός) να "ενώσει" τις ζωγραφιές τους κα να βάλει μουσική υπόκρουση... Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο! Εν αναμονή λοιπόν....

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Τα παιδιά ήρθαν σ' επαφή με εικόνες από φθινοπωρινά τοπία που βρήκαμε στο διαδίκτυο. Όλες ήταν βγαλμένες στην εξοχή και στο δάσος, όπου οι αλλαγές των εποχών είναι πιο ευδιάκριτες. Στην αρχή τα παιδιά περιέγραψαν τι βλέπουν και μετά προσπάθησαν να βρουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των εικόνων. Χρειάστηκαν αρκετές ερωτήσεις για να εκμαιεύσουμε απαντήσεις: "Οι εικόνες είναι βγαλμένες στη πόλη ή αλλού και που;" "Ποια χρώματα κυριαρχούν στις εικόνες;" "Τι προσπαθεί ο φωτογράφος να μας δείξει;" " Ποια εποχή πιστεύετε ότι βγήκαν αυτές οι φωτογραφίες;"







           





Βρήκαμε και φύλλα για να τα παρατηρήσουν καλύτερα και τα παδιά διαπίστωσαν ότι έχουν "νεύρα" κι ότι εκτός από διαφορετικό χρώμα και σχήμα έχουν και διαφορετικό μέγεθος.



Δολέψαμε αυτές τις μαθηματικές ένννοιες: μικρό-μεγάλο, χρώματα, σχήματα και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα φθινοπωρινό τοπίο και για τη τάξη μας! Έτσι βρήκαμε διάφορα σχέδια από φύλλα, επιλέξαμε τα χρώματα του φθινοπώρου στα χαρτόνια μας, τα σχεδιάσαμε, τα κόψαμε, κάναμε τα "νεύρα" τους και τα μαζέψαμε για την κατασκευή μας!!


 




Κάποιες ομάδες παιδιών διάλεξαν τα φύλλα που θα κολλήσουν ανάλογα με το μέγεθος, άλλες με το χρώμα κι άλλες με το σχέδιό τους.

Η διαδικασία και η ολοκλήρωση της φθινοπωρινής μας αφίσας προσεχώς....


Όσο για τα τοπία που εντυπωσίασαν τα παιδιά με τα χρώματά τους, είχαν την ευκαιρία να τα απολαύσουν ξανά και ξανά, ενώνοντας τα σε κομμάτια πάζλ με τη βοήθεια του εργαλείου Jigsaw Puzzler.