Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Οι κανόνες και οι καθημερινές μας ασχολίες στην τάξη

Βασική προϋπόθεση της καλής λειτουργίας της ομάδας των παιδιών είναι η συμφωνία όλων για τους κανόνες που πρέπει να υπάρχουν στην τάξη, ώστε η ομάδα να αισθάνεται ότι όλα τα μέλη της είναι ισότιμα, ότι υπάρχει δικαιοσύνη ανάμεσά τους κι ότι η καλή συμπεριφορά όλων βοηθά στο να είμαστε όλοι χαρούμενοι. Έτσι ξεκινώντας την συζήτηση με τα παιδιά για το πως θα περάσουμε μια όμορφη χρονιά, καταλήξαμε στο να υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα τους ακολουθούμε και θ' αποτελέσουν "το συμβόλαιο" της τάξης μας. Οι προτάσεις των παιδιών ήταν και εύστοχες και επίκαιρες όπου πρότειναν και ζωγράφισαν τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι όταν είμαστε στο σχολείο: 
Δεν μιλάω στην παρεούλα Αναστασία
Σηκώνω το χέρι για να μιλήσω Μελίνα
Δεν κλωτσάω Ερίνα
Κάθομαι στο παγκάκι Κική
Δεν καταστρέφω τα πράγματα Γκορ
Τα χεράκια μόνο βοηθούν Βαγγέλης
Περπατάω όμορφα μέσα στην τάξη Ανδριάννα
Δεν πέρνω πράγματα σπίτι μου Χάρης
Δεν πιτσιλάω με νερό τους άλλους Ορφέας
Δεν φωνάζω δυνατά Στέλλα Κ.
Κοιτάζω και ακούω τη δασκάλα και τους φίλους μου Σπύρος
Δεν αφήνω την βρύση ανοιχτή Πέτρος
Δεν τραβάω τα παιχνίδια απ' τα χέρια του άλλου Άγγελος
Μαζεύω τα παιχνίδια μου Άννα Μαρία
Δεν φτύνω Κ. Τόνια (αυτό προέκυψε ως συμπεριφορά την ώρα δημιουργίας των κανόνων της τάξης)


 

 




Βάλαμε την υπογραφή μας στο συμβόλαιο χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους με σχέδια ύστερα από απαίτηση των παιδιών! Μάλιστα ο Πέτρος πρότεινε ακόμα, όταν κάτι ΔΕΝ πρέπει να το κάνουμε να σημειώνουμε ένα Χ στον κανόνα για να ξεχωρίζει απ' τους άλλους! Πολύ έξυπνη ιδέα!


 
 Και φυσικά αναρτήσαμε τον πίνακα των κανόνων σε εμφανές σημείο της τάξης για να μπορούμε όλοι να τους βλέπουμε κάθε φορά που τους ξεχνάμε ή όποτε θέλουμε να τους θυμηθούμε ξανά!
Μια καθημερινή ασχολία της τάξης μας εκτός απ' το να πούμε μια τραγουδιστή "Καλημέρα" και μια προσευχή για όλα τα παιδάκια του κόσμου, είναι το ημερολόγιό μας. Φέτος επιλέξαμε το τραγούδι της εβδομάδας από την Λιλιπούπολη και παίρνοντας την ιδέα από το blog: "Ο κήπος με τα Χρώματα", φτιάξαμε το δικό μας εικονόλεξο με παραλλαγές ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά να μάθουν ευκολότερα τους στίχους του τραγουδιού. Η διεύθυνση του ιστολογίου:  http://mariabos.blogspot.gr/2015/09/blog-post_19.html Ακούστε το τραγούδι :








Μια άλλη καθημερινή ασχολία στο νηπιαγωγείο είναι το παρουσιολόγιο. Σκεφτήκαμε φέτος να γίνουμε "Τα Εργατικά Μελισσάκια" μιας που θα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και πολλά πράγματα να μάθουμε. Έτσι ετοιμάσαμε τις κυψέλες που θα μας φιλοξενήσουν για φέτος. Κάθε μελισσάκι έχει τη φωτογραφία και το όνομα κάθε παιδιού καθώς και μια κινητή καρτέλα που σε καθημερινή βάση το παιδί ερχόμενο στην τάξη δηλώνει εκεί την παρουσία του. Έτσι τα παιδιά εξοικειώνονται με τα γράμματα του ονοματός τους 








Κάθε μελισσάκι πρέπει να ανήκει σε μια ομάδα για να έχει το δικό της λουλούδι ώστε να αποτελέσουν μαζί τις ομάδες εργασίας της τάξης. Οι ομάδες έχουν καθημερινά υποχρεώσεις και δικαιώματα. Οι υποχρεώσεις τους είναι να βοηθούν στο ημερολόγιο, να επιβλέπουν την καθαριότητα της τάξης, να μοιράζουν τα υλικά για ζωγραφιές ή κατασκευές και να προσφέρουν τη βοηθειά τους σε όποιο μελισσάκι την χρειάζεται. Τα δικαιώματά τους είναι να επιλέγονται πρώτοι στο τρενάκι της αυλής, στη δήλωση γωνιάς για τις ελεύθερες δραστηριότητες και να ετοιμάζονται πρώτοι για το δεκατιανό τους. Με αυτό τον τρόπο κάθε παιδί αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και γίνεται βοηθός της τάξης. Επιλέχθηκαν τα λουλούδια: Κρινάκια, Λίλιουμ, Τριαντάφυλλα, Έλατα, Τουλίπες, Μαργαρίτες, Χρυσάνθεμα. Με την διαδικασία της κλήρωσης κάθε παιδί επέλεγε την ομάδα που θα ανήκει και αφού πραγματοποίησαν μια δραστηριότητα κοινή ώστε να δεθούν τα παιδιά μεταξύ τους, έψαξαν με τους ήχους του ταμπουρίνου και βρήκαν τα τραπεζάκια στα οποία θα εργάζονται.

















Έτοιμες οι ομάδες για φιλίες και συνεργασίες!!


5 σχόλια:

  1. Τόνια έχεις να παραλάβεις ένα βραβείο συναδελφικότητας από μένα στο https://fatsules.blogspot.gr/2017/10/bloguero.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα βραβείο συναδελφικότητας, φιλίας και δημιουργικότητας με πολύ αγάπη για εσάς! Keep blogging!
    https://nipiagogiota.blogspot.gr/2017/10/httpcharoymenos-kipos.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο όμορφες ιδέες!!! Δικαίως το βραβείο Τόνια μου. Συγχαρητήρια!!!
    Ζήλεψα την ιδέα με τις ημέρες της εβδομάδας, την κρατάω>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη Λιλιπούπολη πάντα βρίσκεις θησαυρούς εκεί μέσα. Σ' ευχαριστώ Σοφάκι για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή