Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Πάσχα, τα έθιμα της Ελλάδας και η ανάδειξη της κουλτούρας μας με αφορμή το Step 5 του Out Of Eden Learn

Τα έθιμα της Ελλάδας για τον εορτασμό του Πάσχα αποτελούν ένα απ' τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της κουλτούρας μας. Στο 5ο Βήμα του Out of Eden Learn, o Paul Salopek μέσα από ένα ηχητικό μήνυμα αλλά και βίντεο που έχει αναρτήσει, μας λέει ότι η κουλτούρα είναι κάτι που ρέει, σαν ένα ποτάμι όπου μέσα του ενώνονται και ενσωματώνονται διάφορα στοιχεία. Για να μπορέσουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας να κατανοήσουν την έννοια της κουλτούρας, θεωρήσαμε απαραίτητο να γνωρίσουν πρώτα τη δική τους. Έτσι συνδυάζοντας την καθημερινότητα στο νηπιαγωγείο αυτές τις μέρες πριν τον εορτασμό του Πάσχα, πιστέυουμε ότι βάζουμε γερές βάσεις ώστε να μάθουν ν' αναγνωρίζουν και τις άλλες και να βρίσκουν κοινά χαρακτηριστικά. Αρχικά προσεγγίσαμε το θέμα μέσα από την Τέχνη και επεξεργαστήκαμε πίνακες ζωγραφικής που αναπαριστούν τις σημαντικότερες στιγμές από τη ζωή του Χριστού πριν και κατά την εβδομάδα των Παθών.
Παρατηρήσαμε αρκετούς πίνακες μέσα από το βιβλίο "Ο Χριστός στην Τέχνη" (Εκδόσεις Τερζόπουλος) αλλά με την βοήθεια του διαδικτύου μπορέσαμε εύκολα ν' αναζητήσουμε ακόμα περισσότερους.
Η Βάπτιση του Ιησού περ. 1640 Φραντζέσκο Αλμπάνι
Entry into Jerusalem, Pietro Lorenzetti 1320
The Resurrection of Lazarus, painting by Leon Bonnat, France, 1857
Veronese, Crucifixion 1580
The last supper, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος 1568
Αναζητώντας τις πληροφορίες που γνωρίζουν τα παιδιά για το Πάσχα πήραμε τις εξής απαντήσεις:
Βάφουμε αυγά. Σοφία Ζ
Τσουγκρίζουμε αυγά. Γιάννης
Ανάβουμε τις λαμπάδες. Δήμητρα Ε.
Οι νονοί-νονές μας φέρνουν λαμπάδες και σοκολατένια αυγά. Ειρήνη Κ
Αναστήθηκε ο Χριστός. Νεκτάριος
Ψήνουμε αρνί. Ελισάβετ
Πηγαίνουμε στην εκκλησία. Ειρήνη Σ
Άνθρωποι και παιδιά περνάνε κάτω απ' τον Επιτάφιο. Άγγελος Γλυ
Πάμε στον Επιτάφιο και προσκυνάμε. Ελένη
Ο Χριστός είναι σταυρωμένος. Αντωνία
Το Πάσχα φτιάχνουμε πασχαλινά κουλουράκια. Μαριάννα
Φτιάχνουμε ένα ψωμάκι με σταυρό και το πάμε στην εκκλησία γι' αυτούς που έχουμε χάσει. Φοίβος
Παίρνουμε τις λαμπάδες μας και πάμε νύχτα στην εκκλησία.Βαρβάρα
Τρώμε κόκκινα αυγά. Χριστίνα Κοσ
Φτιάχνουμε λαμπάδες στο σχολείο. Χριστίνα Καρ.
Οι κατασκευές για το Πάσχα έχουν την τιμητική τους. Εδώ τα παιδιά κόβουν χαρτόνια για να φτιάξουν ένα πασχαλινό καλάθι που μέσα θα μπουν τα λαζαράκια μας, αυγά βαμμένα και σοκολατένιες λιχουδιές!Η ζωγραφιά για τα φαναράκια μας πάνω σε χαρτί transparent

Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα που έγινε με τη βοήθεια των μαμάδων του τμήματός μας καθώς η χρήση σιλικόνης είναι απαιτητικό υλικό για να το χρησιμοποιήσουν μόνα τους τα παιδιά.

Μια κατασκευή για τον Εσταυρωμένο από πηλό, γλωσσοπίεστρα, λουλούδια και λεβάντα (δυστυχώς δεν υπάρχει πολύ φωτογραφικό υλικό απ' την δραστηριότητα).
 Πασχαλινές καρτούλες


Ζωγραφίσαμε αυγά με σχέδια για την κάρτα μας
Τις διακοσμήσαμε..

Βάψιμο αυγώνΚαι οι μαμάδες βοηθοί για να φτιάξουμε Λαζαράκια!! Κάθε υλικό που προσθέταμε στη ζύμη, το τοποθετούσαμε την αντίστοιχη καρτέλα με την λέξη και την εικόνα του για να βλέπουμε και τη συνταγή!! Μοσχοβόλησε το σχολείο μας!Τα φάγαμε τα Λαζαράκια μας και ήταν πολύ νόστιμα!!!Καθημερινά για μια περίοδο δυο εβδομάδων, το σχολείο μας προετοιμαζόταν για να "υποδεχθεί" το Πάσχα, αυτή τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Συζητώντας με τα παιδιά για όλα αυτές τις ετοιμασίες που κάνουμε εδώ στην Ελλάδα, για τις συνήθειές μας να πηγαίνουμε στην εκκλησία περισσότερες φορές τις μέρες που έρχονται, για τον Επιτάφιο, για το κάψιμο του Ιούδα σε κάποιες περιοχές, για το βράδυ της Ανάστασης και για το σούβλισμα του αρνιού, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας. Συνδέοντας την καθημερινότητά μας στο νηπιαγωγείο με το 5ο Βήμα του προγράμματος του "Out of Eden Learn", αναδείξαμε τα δικά μας έθιμα, τα ήθη που μας χαρακτηρίζουν ως λαό, σε αυτή τη χρονική περίοδο. Μπορείτε να δείτε παρακάτω το βίντεο που αναρτήσαμε στην ψηφιακή κοινότητα του προγράμματος.
Αφού ολοκληρώσαμε και αυτήν την αποστολή, μας έμεινε χρόνος και για παιχνίδια ισορροπίας, συντονισμού και ταχύτητας!


Την τελευταία μέρα του σχολείου κόψαμε το 7ο πόδι της κυράς Σαρακοστής που μας βοήθησε να μετρήσουμε αντίστροφα μέχρι τις διακοπές του Πάσχα.
Χαρούμενοι αλλά και κουρασμένοι είμαστε έτοιμοι για τις διακοπές μας! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου