Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΑΓΑΠΑΩ ΠΟΛΥ!

Στην επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος επιλέξαμε να παρουσιάσουμε στα παιδιά ένα βιβλίο που όσα χρόνια κι αν περάσουν νομίζω παραμένει το αγαπημένο μου
Η  ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ
Νομίζω ότι το βιβλίο ήταν ιδανικό, για τα φετινά παιδάκια που δεν αντέχουν τις "δύσκολες ιστορίες", να μιλήσει για την έννοια της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας. Αρχικά (πριν την επέτειο) τους παρουσίασα τους πρωταγωνιστές που ζουν σε μια παράξενη πολιτεία και τα ονόματά τους είναι κάπως αστεία.
     

              Η  ΜΗΛΙΤΣΑ           Ο ΣΑΡΔΕΛΑΣ       ΟΚΕΪ ΜΠΑΜ ΜΠΑΜ

 
                            Ο  ΣΟΦΟΣ                Ο ΛΑΔΕΝΙΟΣ
Η ιστορία τους ενθουσίασε και πραγματικά γελάσαμε πολύ όταν ψηφίσαμε ότι θέλουμε να κάνουμε τον Λαδένιο μια νόστιμη λαδόπιτα! Τα παιδιά γνώριζαν την διαδικασία της ψηφορίας καθώς τη χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στη τάξη μας όταν έχουμε διαφορετικές απόψεις. Ύστερα ψάξαμε στο διαδίκτυο να βρούμε το τραγούδι της Ντενεκεδούπολης και το μόνο που βρήκαμε ήταν αυτό:
Καθόλου δεν μας άρεσε που δεν είχε εικόνες αυτό το ωραίο τραγούδι κι έτσι αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε εμείς  εικόνες και να τις φτιάξουμε σαν μια μικρή ταινία.










 Ελπίζουμε να σας αρέσει!!
Την ημέρα της επετείου βρήκαμε άλλη μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το Πολυτεχνείο αλλά αυτή τη φορά τη διαβάσαμε μέσα από τις σελίδες του Μικρού Αναγνώστη. Πρόκειται για το βιβλίο "Τα αδέσποτα" της Σοφίας Ζαραμπούκα όπου μια ομάδα αδέσποτων σκυλιών παρακολουθεί τα γεγονότα εκείνης της μέρας και μας τα διηγείται απ' τη δική της σκοπιά. Μπορείτε κι εσείς να διαβάσετε αυτή την ιστορία πατώντας εδώ! 
Η λέξη Δημοκρατία και η αντίθετή της Δικτατορία είναι γραμμένες στις σελίδες του βιβλίου αυτού και ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πουν τις σκέψεις τους. Η ερώτηση ήταν: "Τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε Δημοκρατία; και "Τι μπορούμε να έχουμε στη Δικτατορία;" Δείτε τι είπαν:
Στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μπορούμε κι έχουμε: Παιχνίδια (Γιώργος), Ποδήλατο (Σπύρος), Βόλτες (Μίλτος), Χαρά (Νικολέττα), Γενέθλια (Γιωργία), Σινεμά (Αλέξανδρος), Μουσική (Αναστασία),  Κούνιες (Ελένη Β), Παιδιά (Γκλόρια), Σχολεία (Αλεξάνδρα και Ειρήνη), Φιλοξενία (Δημήτρης), Ζωγραφιές (Ελένη Σ.)
Στη ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ έχουμε: Βία (Ίωνας), Δεν έχουμε πάρτυ (Κατερίνα Ξ), Δεν μας αφήνουν να χορεύουμε (Ειρήνη), Δεν έχουμε γιορτές (Αναστάσης), Δεν μας αφήνει ο άλλος να κάνουμε τίποτα (Μυρτώ), Δεν πάμε βόλτες (Αλκιβιάδης), Έχουμε τανκς (Σπύρος), Είμαστε θυμωμένοι (Γιωργία), Δεν έχουμε σπίτια γιατί μας τα γκρεμίζουν (Γιώργος)
Αφού τις καταγράψαμε και ψηφίσαμε ποια μας αρέσει πιο πολύ, βάλαμε φυσικά ένα ΝΑΙ στη Δημοκρατία κι ένα ΌΧΙ στη Δικτατορία. Τέλος τα παιδιά ανέλαβαν να ζωγραφίσουν τις δυο αυτές "κυρίες" έτσι όπως τα ίδια πίστεψαν ότι τους ταιριάζει!




Και το τελικό αποτέλεσμα της αφίσας μας






2 σχόλια: