Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Out of Eden Learn 2016-2017 Step 2 Creating Neighborhood maps

Στο δεύτερο βήμα του προγράμματος Out of Eden Learn, έχουμε σαν αποστολή να φτιάξουμε το χάρτη της γειτονιάς μας. Η αργή και προσεκτική παρατήρηση του χώρου που κινούμαστε καθημερινά δεν είναι αυτονόητη για κανέναν μας. Συνήθως οι ρυθμοί μας είναι γρήγοροι και κανείς δεν δίνει χρόνο ώστε να δει αυτά που υπάρχουν γύρω του κυρίως γιατί θεωρεί ότι τα ξέρει, τα γνωρίζει. Οι αρχές του προγράμματος όμως δηλώνουν ότι αν δεν δώσεις χρόνο για να δεις με "άλλα μάτια" αυτό που κοιτάς καθημερινά και συνήθως βιαστικά, τότε δεν μπορείς ν' ανακαλύψεις τις λεπτομέρειες και τις "ιστορίες" που κρύβονται πίσω από αυτές. 
Αρχικά κάναμε μια διερεύνηση ως προς το τι ξέρουν τα παιδιά για τους χάρτες και τι μπορούν να διακρίνουν σε αυτόν:
Έχει πολύ θάλασσα. Βαρβάρα
Έχει πολλές χώρες. Ελισάβετ
Έχει διαφορετικά χρώματα. Χριστίνα Κοσ.
Έχει δρόμους. Άγγελος Κ.
Έχει γραμμές (εννοεί τα σύνορα). Αθηνά
Έχει πολλά νησιά. Μαριάννα
Έχει πολλά γράμματα. Κωνσταντίνα
Έχει το γράμμα Δ και γραμμούλες. Αλέξανδρος
Κάθε χώρα έχει διαφορετικό χρώμα. Νικόλας
Έχει πολλές κόκκινες γραμμές. Ειρήνη Σ.
Ο χάρτης έχει πολλά περίεργα ονόματα. Βασίλης
Όλα φαίνονται μικρά στο χάρτη αλλά είναι μεγάλα. Άγγελος Γλυ
Παρατηρήσαμε το χάρτη του Paul, δηλαδή τη διαδρομή που σκοπεύει να διανύσει προκειμένου να φτάσει στον προορισμό αυτού του μεγάλου ταξιδιού (βάσει των πληροφοριών που διατίθενται στην σελίδα του Out of Eden Walk). Εντοπίσαμε και το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή και συμφωνήσαμε ότι έχει ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσει!! Με αυτό το ταξίδι ο φίλος μας θέλει να περπατήσει πάνω στα χνάρια των προγόνων μας έτσι όπως αυτοί πρώτοι, ως πρόσφυγες, έφυγαν από την Αφρική κι έφτασαν στη Γη του Πυρός. Εξηγήσαμε τι είναι οι πρόσφυγες και για ποιο λόγο φεύγουν απ' την πατρίδα τους. Μέσα από την επίσημη σελίδα του National Geographic εντοπίσαμε εικόνες που θελήσαμε να τις παρατηρήσουμε καλά, να σκεφτούμε και ν' αναρωτηθούμε γι' αυτές αξιοποιώντας την THINKING ROUTINE (Ρουτίνα Σκέψης) SEE, THINK, WONDER. Δείτε τις απόψεις μας:


Σκεφτήκαμε να ψάξουμε για να δούμε πως θα μπορούσαμε να βρούμε τη δική μας γειτονιά μέσα σ' ένα τεράστιο χάρτη. Αφού έφερα πρώτα στη τάξη το χάρτη της Ελλάδας και είδαμε πως απεικονίζεται η χώρα μας, μέσα από το διαδίκτυο έδειξα στα παιδιά τις εφαρμογές του Google maps και Google Earth με σκοπό να εντοπίσουμε τη γειτονιά μας με τη βοήθεια αυτών των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Εντοπίσαμε το σχολείο μας, τα γειτονικά σπίτια, το διπλανό δημοτικό και το δρόμο μπροστά απ' αυτό. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν που έβλεπαν την γειτονιά τους μέσα από την οθόνη του υπολογιστή και πήραν αρκετές ιδέες για το πως θα φτιάξουν το δικό τους χάρτη. Φέτος δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουν και οι γονείς των παιδιών σε αυτή τη διαδικασία. Αφού τους ενημερώσαμε για την αποστολή τους ζητήσαμε να κάνουν μια βόλτα στη γειτονιά με τα παιδάκια τους και γυρνώντας στο σπίτι να μιλήσουν για το πιο αγαπημένο τους σημείο και να "καταγράψουν" μέσα από τη ζωγραφική ό,τι μπόρεσε να εντοπίσει το παιδί σε αυτή τη βόλτα. Γονείς και παιδιά έκαναν καταπληκτική δουλειά και σας την παρουσιάζουμε:

















Κάθε παιδί παρουσίασε το χάρτη στη τάξη και ανέφερε ποιο είναι το αγαπημένο μέρος της γειτονιάς του και γιατί. Κάποια από αυτά περιέγραψαν και στοιχεία που εντόπισαν κάνοντας τη διαδρομή από το σπίτι τους μέχρι το σημείο που αγαπούν περισσότερο.




Στη συνέχεια σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα patchwork με τους χάρτες των παιδιών κι έτσι να απεικονίσουμε τη διαφορετική οπτική που έχει το κάθε παιδί για τη γειτονιά του.
Επειδή όμως οι περιγραφές των παιδιών περιελάμβαναν και στοιχεία που έχουν εντοπίσει εργαστήκαμε ομαδικά για να τον κάνουμε να φαίνεται σαν αληθινός χάρτης. Τα παιδιά σχεδίασαν, έκοψαν και τοποθέτησαν πάνω στο χάρτη αυτοκίνητα, ανθρώπους, φανάρια, ταμπέλες, δέντρα, λουλούδια και φυσικά έφτιαξαν δρόμους..






 Το τελικό αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς
Επιστρέφοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων κι επηρεασμένοι απ' την ενασχόλησή μας με τους χάρτες, αφήσαμε κι εμείς όπως και ο Paul τ' αποτυπώματά μας στο χάρτη της Ελλάδας για να δείξουμε τις διαδρομές που κάναμε για να φτάσουμε στο προορισμό μας. Εάν χρειαζόταν να περπατήσουμε όπως ο Paul σίγουρα θα μας έπαιρνε πολύ χρόνο!!!


Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να δείτε πως "ανέβηκε" η επεξεργασία του Βήματος 2 στην πλατφόρμα του Out of Eden Learn








ΠΗΓΕΣ:
Διαδίκτυο