Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Κ Α Λ Η    Σ Α Ρ Α Κ Ο Σ Τ Η

Την Παρασκευή τελευταία μέρα πριν τη καθαρά Δευτέρα τα παιδιά ντύθηκαν με τις αποκριάτικες στολές τους και ήρθαν στο σχολείο με σκοπό τη διασκέδαση και το χορό. Αφού κάθε ένα παρουσίασε τη στολή του και τι αντιπροσωπεύει, βγήκαμε στην αυλή χορέψαμε το αγαπημένο τους πια γαϊτανάκι κι ευχηθήκαμε όλοι ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  και καλό πέταγμα στον αετό μας!










 ΕΙΚΟΝΑ;http://imgarcade.com/1/kids-flying-kites-clip-art/

ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΗΡΩΑΣ

Φέτος στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας που προωθούμε στο σχολείο μας, είχαμε βάλει σκοπό να καλέσουμε μια συγγραφέα παιδικών βιβλίων να μας επισκεφθεί! Το καταφέραμε με τη βοήθεια των εκδόσεων Παπαδόπουλος και σήμερα (16 Φεβρουαρίου 2015) μας έκανε την τιμή η κυρία Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη να έρθει στο νηπιαγωγείο μας! Η χαρά μας ήταν μεγάλη! Την προηγούμενη μέρα είχαμε διαβάσει στη τάξη το πρόσφατο βιβλίο που κυκλοφόρησε "Θέλω να γίνω ήρωας"
Πρόκειται για την ιστορία του Παναγιώτη που δεν ήθελε με τίποτα να τον φωνάζουν με υποκοριστικά όπως Πανούλης, μικρούλης και είχε βάλει σκοπό της ζωής του να γίνει ήρωας σαν αυτούς που τον περιτριγυρίζουν συνεχώς δηλαδή τον Μπάτμαν, τον Σούπερ Γκούφη, τον Σούπερμαν και τόσους άλλους! Ήρωας είναι αυτός που είναι σημαντικός για κάποιον που τον έχει ανάγκη! Αυτή ήταν η φράση κλειδί αλλά και το βασικό νόημα του βιβλίου γιατί δεν χρειάζεται να έχεις σούπερ δυνάμεις για να κάνεις το καλό αλλά μπορείς απλά να βοηθήσεις κάποιον όταν σε χρειάζεται. Η κυρία Αλεξοπούλου μας παρουσίασε το βιβλίο με τον δικό της τρόπο και μετά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τις οποίες είχα καταγράψει στο ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ, όταν επεξεργαζόμασταν τα βιβλία (πατήστε εδώ για την συγκεκριμένη ανάρτηση).




Μας περιέγραψε πως φτιάχονται τα βιβλία, δηλαδή όταν το χειρόγραφο φεύγει από τα χέρια της και πάει στον Εκδοτικό Οίκο για να το αναλάβουν η εικονογράγφος και η ομάδα που θα βρει τον τρόπο που θα παρουσιαστεί και ύστερα το τυπογραφείο για να το κάνει βιβλίο και να το πάει στο βιβλιοπωλείο απ' όπου εμείς θα το αγοράσουμε. Μας αποκάλυψε ότι η ιδέα για να γράψει κάτι συνήθως έρχεται από μια σκέψη ή από κάτι που έχει δει ή από κάτι που έχει ζήσει η ίδια και την "ακολουθεί" παντού, μέχρι ν' αποφασίσει να καθίσει και να την γράψει σε μια κόλλα χαρτί. Εξήγησε για τις εικόνες του βιβλίου ότι χρειάστηκε αρκετός καιρός για να συμφωνήσει με την εικονογράφο ποιες από αυτές που της είχε προτείνει, θα έμπαιναν στις σελίδες του βιβλίου της. Επίσης ότι γενικά η διαδικασία του να φτιαχτεί ένα βιβλίο είναι χρονοβόρα κι ότι ανάλογα με την ηλικία και το θέμα τα εξώφυλλα διαφέρουν και κυρίως όσο μεγαλώνουμε, τα εξώφυλλα είναι πιο λεπτά και οι εικόνες λιγοστεύουν. Απάντησε στο ερώτημα της Βάλιας ότι υπάρχουν βιβλία σε όλο τον κόσμο και μάλιστα πολλά Ελληνικά βιβλία μεταφράζονται και σ' άλλες γλώσσες και το αντίστροφο. Τέλος ρωτήσαμε εάν αμοίβεται ένας συγγραφέας για τα βιβλία που γράφει κι η απάντησή της ήταν ότι "Η μεγαλύτερη αμοιβή της είναι η αγάπη των παιδιών για τα βιβλία της". Πολύ γλυκειά, πολύ προσιτή και πολύ ευχάριστη η συγγραφέας μας στο τέλος μας έδειξε έναν ανέξοδο τρόπο να φτιάξουμε μια μπέρτα για να γίνουμε κι εμείς όποιος ήρωας επιθυμούμε!!





Εμείς αφού  την αποχαιρετήσαμε και την ευχαριστήσαμε θερμά για την επίσκεψή της, ζωγραφίσαμε τον δικό μας ήρωα να κάνει μια ηρωική πράξη, με αφορμή την όμορφη παρουσίαση του βιβλίου της!















Την επόμενη μέρα όπως ήταν φυσικό τα παιδιά ζήτησαν να φτιάξουμε τις μπέρτες που μας έδειξε η κυρία Αλεξοπούλου και δεν χαλάσαμε χατήρι!!!



 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ Κ. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ- ΠΕΤΡΑΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ! 


Ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα για την εξαιρετική συγγραφέα που μας επισκέφθηκε.

Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και κατοικεί στην Πεύκη. Αποφοίτησε από το τμήμα Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας της Ανωτέρας Σχολής Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου, όπου και τιμήθηκε με το Α' βραβείο ενδυματολογίας για τη μικρού μήκους ταινία Αmo-Amat-Amat. Επίσης, έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Παιδαγωγών-Νηπιαγωγών του ΙΕΚ Σωτηροπούλου. Εργάστηκε αρκετά χρόνια ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος και βοηθός σκηνοθέτη στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και στο θέατρο.
Το πρώτο της εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο Φίλοι; Φως-Φανάρι! (2005), τιμήθηκε με το βραβείο Πηνελόπης Μαξίμου (προσχολικής -πρωτοσχολικής ηλικίας) από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ) τον Απρίλιο του 2006 και με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (εικονογράφος : Μαρία Τζαμπούρα). Το δεύτερό της βιβλίο με τίτλο Θέλω να γίνω ήρωας! (2007) ήταν ένα από τα εννιά παιδικά βιβλία της βραχείας λίστας υποψηφιοτήτων για τα βραβεία του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω.
Είναι παντρεμένη και έχει δύo γιους. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ικεμπάνα (ιαπωνική παραδοσιακή ανθοδετική τέχνη).