Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Μια δραστηριότητα που κάνουμε κάθε χρόνο, κάναμε αυτή την εβδομάδα. Είναι το πολύ γνωστό "ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΤΟΥ ΜΗΝΑ" (http://xwrapaidiwn.blogspot.gr/2011/09/blog-post_26.html). Κάθε μήνα το παιδί καλείται να ζωγραφίσει ένα ανθρωπάκι όπως ξέρει εκείνο χωρίς καμία παρέμβαση και από κάτω να γράψει το όνομά του. Είναι μια δραστηριότητα που μας βοηθά να δούμε την εξέλιξη του παιδιού τόσο στη γραφή αλλά περισσότερο στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του καθώς ωριμάζει η σκέψη του. Δείτε μερικά απ' τα φετινά μας ανθρωπάκια....


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ




ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ





ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ





Νομίζω ότι μέσα σ' αυτούς τους 3 μήνες, η εξέλιξη κάθε παιδιού είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, όχι μόνο στη γραφή αλλά και στο πως αντιλαμβάνεται τον εαυτό του..


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Την εβδομάδα αυτή τα παιδιά δημιούργησαν δυάδες δηλαδή ζευγάρια. Για να μπορέσει η επιλογή του ζευγαριού να είναι τυχαία και να μην γνωρίζονται από πριν, ετοιμάσαμε κάρτες με χρώματα και σχήματα ανά δύο και κάθε παιδί επέλεγε μία κάρτα μέσα από το μαγικό κουτί.

 
Όταν όλα τα παιδιά είχαν από μια κάρτα στα χέρια τους, τότε κλήθηκαν να βρουν το παιδί που κρατά την ίδια κάρτα με αυτούς. Έτσι έγινε το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία των ομάδων που θ' ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.

 

Στη συνέχεια και με σκοπό τα παιδιά να γνωριστούν καλύτερα, μίλησαν για λίγο μεταξύ τους λέγοντας κάποιες πληροφορίες ο καθένας για τον εαυτό του. Ύστερα για να μπορέσουν να συνεργαστούν και ν' αποκτήσουν εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο, έπαιξαν το παιχνίδι "Ποιος είμαι εγώ, ποιος είσαι εσύ, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί;" Πρόκειται για ένα παιχνίδι που απευθύνεται μόνο σε ζευγάρια ώστε να σκεφτούν πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν μαζί. Οι ιδέες των παιδιών ήταν πραγματικά καταπληκτικές: κάνουν αγκαλιές, χοροπηδούν, τρέχουν μαζί, πιάνονται χέρι χέρι, παίζουν μπάλα ...

  
 

Ακολούθησαν κι άλλα παιχνίδια "εμπιστοσύνης" ανάμεσα στα ζευγάρια όπως "Οι Οδηγοί" όπου ένα απ' τα δύο παιδιά κλείνει τα μάτια με ένα μαντήλι και το ζευγάρι του προσπαθεί να το οδηγήσει προσεκτικά στο χώρο, ώστε να κάνει μια διαδρομή χωρίς να "τρακάρει" κάποιο άλλο αυτοκίνητο. Επίσης το " Άκου τον ήχο μου" όπου πάλι το ένα απ΄τα δύο παιδιά του ζευγαριού καλύπτει τα μάτια του μ' ένα μαντήλι και το άλλο, κρατώντας ένα μουσικό όργανο, παίζει μια μουσική. Το παιδί με τα κλειστά μάτια, ακολουθεί τη διαδρομή που χαράζει το ζευγάρι του ακολουθώντας τον ήχο. Ένα από τα πιο διασκεδαστικά ήταν και " Το σεντόνι με τη μπάλα"  όπου το ζευγάρι κρατά ένα σεντόνι. Πάνω του βρίσκεται μια μπάλα και τα παιδιά μια με δυνατές κι απότομες κινήσεις και άλλοτε με απαλές και ήσυχες, προσπαθούν να μην τους πέσει κάτω.

 




Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.......

Όλη αυτήν την εβδομάδα που πέρασε,ασχοληθήκαμε με το πως τα παιδιά θα μάθουν τα ονόματα των συμμάθητών τους και πως θ' αναπτυχθεί μεταξύ αυτών κι εμάς, ένα αίσθημα εμπιστοσύνης. Πάντα ξεκινούσαμε εμείς οι νηπιαγωγοί τη δραστηριότητα και στη συνέχεια έπαιρνε το λόγο κάθε παιδί. Τα παιχνίδια γνωριμίας που παίξαμε ήταν:
"ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ":  κάθε παιδί φοράει το κίτρινο χαρωπό καπέλο, λέει το όνομά του και ποιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι. Το καπέλο γυρνάει γύρω γύρω έως ότου όλα τα παιδιά να γνωριστούν μεταξύ τους.

"Η ΤΡΕΛΟΜΠΑΛΙΤΣΑ": τα παιδιά καθισμένα στο κύκλο κρατούν την τρελομπαλίτσα στα χέρια. Η μουσική ξεκινά και η μπαλίτσα αρχίζει να πετάγεται από παιδάκι σε παιδάκι τυχαία. Μόλις σταματήσει η μουσική, το παιδί που την κρατάει, πρέπει να πει το όνομά του και να μας δείξει τι μπορεί να κάνει με αυτήν. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να όλα τα παιδιά να πιάσουν τη μπάλα.
" ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΟΥ": τα παιδιά σκορπισμένα στο χώρο ακούνε μια μελωδική μουσική και περπατούν ανέμελα αλλά προσέχοντας να μην ακουμπήσουν το ένα το άλλο. Με το σταμάτημα της μουσικής η νηπιαγωγός δίνει την οδηγία με ποιο τρόπο να χαιρετήσουν το παιδάκι που είναι πιο κοντά τους και κυρίως δίπλα τους: με χαμόγελο, ακουμπώντας τον ώμο τους, κάνοντας χειραψία, με το γόνατό τους κ.α. Βασικός κανόνας να μη μιλούν καθόλου παρά μόνο να κάνουν τις κινήσεις που ακούν. Όλα τα παιδιά χαιρετούν τους διπλανούς τους.
     
"ΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ": ένα παιδί βγαίνει έξω από την ομάδα και γυρίζει τη πλάτη του χωρίς να κοιτά. Στη τύχη επιλέγεται ένα από τα υπόλοιπα παιδιά και κρύβεται κάτω από ένα σεντόνι. Αυτό που έφυγε από την ομάδα, επιστρέφει και σκοπός είναι να μαντέψει ποιο παιδάκι κρύβεται κάτω από το σεντόνι. Για να διευκολυνθούν όλα τα παιδιά ώστε να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στη σωστή απάντηση, ρωτάμε τι χρώμα είχαν π.χ τα μαλλιά του, η μπλούζα του, τα παπούτσια του κλπ. Το παιχνίδι κρατά μέχρι να κρυφτούν όλοι κάτω απ' το σεντόνι.
" Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ": μέσα σ' ένα μαγικό κουτί κρύβεται ένας καθρέφτης. Κάθε παιδί κοιτάζει το καθρέφτη, λέει τ' όνομά του και σε τι είναι καλός. Π.χ με λένε Μιχάλη κι είμαι καλός στο ποδόσφαιρο κλπ. Σκοπός του παιχνιδιού αυτού είναι κάθε παιδί να μιλήσει με θετικά λόγια για τον εαυτό του, προβάλλοντας ένα ταλέντο του!
                  
"ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ":  το γνωστό παιχνίδι με τις καρέκλες όπου τα παιδιά με την έναρξη της μουσικής, τρέχουν γύρω απ' αυτές. Πάντα υπάρχει μια καρέκλα λιγότερη στο χώρο, ώστε όταν σταματήσει η μουσική, κάποιο απ' τα παιδιά να μείνει χωρίς κάθισμα. Το παιχνίδι τελειώνει όταν ανάμεσα σε δυο παιδιά, μόνο ένα θα προλάβει να καθίσει.
 


" ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ":  τα παιδιά καθισμένα στο κύκλο ακούν τη νηπιαγωγό να τους λέει : π.χ Νίκο πως τα πας με τους γείτονες; Εάν το παιδί απαντήσει "καλά" κάθονται όλοι στη θέση τους. Εάν απαντήσει " άσχημα" αλλάζουν γρήγορα θέση και κάθεται ο καθένας με τυχαία σειρά. Το παιδί που κάθεται δίπλα σε αυτό που ρωτήθηκε τελευταίο, συνεχίζει ρωτώντας ένα άλλο παιδί.

Φυσικά δε παραλείψαμε αυτή την εβομάδα, να παίξουμε και αρκετά ομαδικά παιχνίδια στην αυλή, καθώς τα παιδιά δεν έχουν αποκτήσει ακόμα φίλους, κι έτσι να αισθανθούν πόσο ωραίο είναι να έχεις παρέα και στο διάλλειμα!!!!!

*****ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παιχνίδια αυτά δεν αποτελούν πνευματική μου ιδιοκτησία. Τα έμαθα μέσα από την ενασχόλησή μου και τη διδακτική μου εμπειρία στο χώρο του νηπιαγωγείου. Δεν γνωρίζω ποια ήταν η αρχική τους μορφή γιατί ακόμη κι εγώ, έχω κάνει παραλλαγές σε αυτά που ήδη γνώριζα. Ελπίζω όμως να σας άρεσαν όπως άρεσαν και στα παιδιά σας!!!

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ

Καλή Εβδομάδα μικροί και μεγάλοι φίλοι μας! Σήμερα η σημερινή μέρα ήταν η πρώτη ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα τα παιδιά της τάξης μας! Κάναμε πολλά παιχνίδια γνωριμίας, ακούσαμε το τραγούδι "Το ελεφαντάκι" από το Φοίβο Δεληβοριά που ξετρελαίνει τα παιδιά και διαβάσαμε την καταπληκτική ιστορία του Μπίλι από το βιβλίο" Ένας αρκούδος στο σχολείο!" της Κάρι Γουέστον. Νομίζω ότι η πρώτη επαφή των παιδιών μεταξύ τους και με τη τάξη μας ήταν πολύ όμορφη. Φωτογραφικό υλικό στις επόμενες μέρες...προς το παρόν σας συστήνουμε τον Μπίλι!!

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά σε όλα τα παιδιά που θα ξανακάτσουν στα θρανία αλλά και σ' αυτά που θα καθήσουν για πρώτη φορά!



Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Καλώς Ήρθες Φθινόπωρο!

Έφτασε το φθινόπωρο και σε λίγο η μικρή μας αίθουσα, θ' ανοίξει τις πόρτες της να υποδεχτεί όλους τους μικρούς μας φίλους. Είμαι σίγουρη ότι έχουν πολύ αγωνία για τη πρώτη τους μέρα. Κι εμείς όμως αγωνιούμε να γνωρίσουμε αυτά τα νέα προσωπάκια που θα περάσουμε μαζί τους όλη αυτή τη σχολική χρονιά. Λίγη υπομονή ακόμη και σύντομα θα είναι κοντά μας ...... όπως κι εσείς φαντάζομαι...